Friday, September 3, 2010

Yoko Ogawa – The Diving Pool

Ένα ακόμη εξαιρετικό δείγμα από την ιαπωνική σχολή. Η Γιόκο Ογκάουα με τις τρεις ιστορίες αυτής της συλλογής μας ταξιδεύει σε κόσμους αληθινούς και παράλογους, σκληρούς και πού και πού τρυφερούς. Μας μιλά για το σκοτάδι που κρύβεται στις ψυχές των ανθρώπων, για την κακία που αναβλύζει λες από μέσα μας από μόνη της αναγκάζοντάς μας να προβούμε σε πράξεις ακατονόμαστες, σε κινήσεις πέρα από κάθε λογική.
Στην πρώτη ιστορία, The Diving Pool. μαθαίνουμε για τα έργα και τις ημέρες μιας έφηβης κοπέλας, που είναι τρελά ερωτευμένη με κάποιον όμορφο ορφανό νέο. Ο τελευταίος ζει στο ορφανοτροφείο που διατηρούν οι γονείς της στο Φάρο, μαζί με κάποια άλλα «αδέσποτα» παιδιά. Η Άγια, όπως είναι το όνομά της, νιώθει ότι μέσα σ’ εκείνο το σπιτικό είναι το μοναδικό ορφανό που δεν έχει χάσει τους γονείς του και λίγα πράγματα είναι που της δίνουν χαρά: Να κοιτά το βρεγμένο κορμί του Τζουν καθώς κολυμπά ή βγαίνει από την πισίνα και να ταλαιπωρεί, ή μάλλον να βασανίζει τη μικρή Ράι, χωρίς να καταλαβαίνει καλά-καλά γιατί θέλει να το κάνει αυτό. Ίσως η τελευταία να είναι το εξιλαστήριο θύμα στο προσωπικό της δράμα. Η Ογκάουα μπαίνοντας βαθιά στον ψυχισμό της κοπέλας μας χαρίζει ένα ήρωα ξεχωριστό, ένα χαρακτήρα ιδιαίτερο, που αν και κακός δεν μπορείς στ’ αλήθεια να αντιπαθήσεις.
Το Pregnancy Diary είναι ένα αφήγημα όπου πραγματικότητα και φαντασία μοιάζουν να πάνε χέρι-χέρι. Μια κοπέλα κρατάει ημερολόγιο καταγράφοντας τις φάσεις που περνάει η έγκυος αδελφή της. Μέσα από τις σελίδες του μαθαίνουμε τα όσα ζουν οι δυο αδελφές, τις κινήσεις της πρώτης και τις κρίσεις της τελευταίας, διαβάζουμε για μια συνύπαρξη που δεν είναι και τόσο εύκολη. Πού και πού η ιστορία μοιάζει να κινείται στο κενό του χώρου, να ταξιδεύει απλά στον κόσμο των σκέψεων, να μην οδηγεί πουθενά. Αλλά στο τέλος όλα ξεκαθαρίζουν, παραμένοντας ωστόσο μετέωρα. Αυτό συμβαίνει όταν χθες και σήμερα γίνονται ένα, τότε που πια δεν μπορεί κανείς να ξεχωρίσει τι είναι αληθινό και τι όχι.
Η πιο σκοτεινή απ’ αυτές τις ιστορίες είναι το Dormitory, το οποίο κλείνει τη συλλογή. Είναι η ιστορία ενός νέου που πηγαίνει στη μεγάλη πόλη για σπουδές, της θείας του που τον υποδέχεται και ενός παράξενου γέρου τετραπληγικού, ιδιοκτήτη ενός παλιού φοιτητικού κοιτώνα. Η γυναίκα νιώθει μια βαθιά συμπάθεια για τον ανεξίτηλα τραυματισμένο άντρα και για μια περίοδο γίνεται η καλύτερη, ή μάλλον η μοναδική του φίλη: τον επισκέπτεται όλο και πιο συχνά, κάθεται μαζί του με τις ώρες, τον ακούει, τον φροντίζει, ενώ ο ανιψιός της φαίνεται να έχει μπει για τα καλά στο πνεύμα της φοιτητικής ζωής, αφού όλο απουσιάζει σε εκδρομές ή πηγαίνει σε αγώνες, κι έτσι δεν τον συναντάει ποτέ. Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι ακριβώς όπως φαίνονται και η δύστυχη γυναίκα θα βρεθεί προ εκπλήξεων.
Η συγγραφέας με λόγια απλά και απέριττα μας χαρίζει τρία λογοτεχνικά διαμάντια, που ασχολούνται κατά κύριο λόγο με των ανθρώπων τα πάθη, αλλά και την κυρά-ζωή που τους την έχει στημένη στη γωνία. Πρόκειται για μια εξαιρετική συλλογή, που μπορείτε να διαβάσετε και στα ελληνικά. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα με τίτλο «Η πισίνα των καταδύσεων».

No comments:

Post a Comment